fbpx

Orkidésafari

Orkidésafari

Orkidesafari – njut av Gotlands rika flora!

Möt många av Gotlands vackra orkidéer under en guidad tur. Gotland är en av de bästa landskapen i Sverige att uppleva dessa spännande och läckra växter. Över 35 arter förekommer regelbundet i detta kalkrika landskap. Redan i början av maj tittar de första Sankt Persnycklarna och göknycklarna upp i kalkrik naturbetesbetesmark. Blomningstiden för olika arter pågår sedan hela sommaren till i slutet av augusti. En bra tid att titta på orkidéer är under perioden början/mitten av juni till mitten av juli då många arter blommar just då.

Orkidésafari - Stor skogslilja (Cephalantera damasonium)

Stor skogslilja (Cephalantera damasonium)

Många ovanliga orkidéer.

Orkidén stor skogslilja (Cephalanthera damasonium) finns i Sverige bara på Gotland (endemisk). Några av arterna, till exempel den mycket sällsynta salepsroten (Anacamptis pyramidanis) är unik för Gotland och Öland, och är lokalt hyfsat vanlig.

En riktig lurifax.

Flugblomster (Ophrys insektifera) är en vacker och spännande orkidé. Blommorna försöker likna en hona av en insektsstekel för att locka till sig hanar av samma stekelart. Honan sänder även ut ett feromon, ett doftämne som lockar hanarna till att para sig med blomman. Syftet med detta trick från flugblomstret är att sprida pollen från en blomma till en annan och därigenom säkra fortplantningen.

Orkidésafari - Flugblomster (Ophrys insectifera).

Flugblomster (Ophrys insectifera).

Vi vågar utlova en fantastisk upplevelse och en fin tur i Sveriges bästa orkidémarker. Under en i tur under 2016 sågs runt 20 olika arter. Orkidésafarin görs även på begäran.
Boka genom att kontakta oss!

Ingår.
• Erfaren orkidéguide.
• Transport i minibuss.
• Guiden är utrustad med floror.

Program för Orkidésafarin.
07:45 Samling GotlandActiveStore, Hamngatan 4, Visby.
08:00 Transport till lämpliga orkidémarker. Vi besöker fler lokaler för att få så stor utdelning som möjligt. Vi äter lunch i fält där det passar.
16:00 Orkidésafarin avslutas i Visby.

Ta med egen lunch eller boka hos GotlandNature.com.

Två turer 2019
Söndagarna 9 och 16 juni.
Denna orkidésafari görs också på begäran. Ge mig mer info!

Pris: 790 sek per person inklusive moms. Lunch 170 sek inklusive moms.

Boka genom att kontakta oss!

Uppdaterad 2018-12-22.

Guiden visade oss fina orkidérika naturmiljöer på norra Gotland. Vi fick se både guckusko och flugblomster under turen. Turen kan verkligen rekommenderas!
Wiveka och Dan – Viken, Skåne.


Orkidésafari - Krutbrännare (Neotinea ustulata).

Krutbrännare (Neotinea ustulata).